Postat de Andrei Vornicu in data de oct. 22, 2015 in Evenimente | 0 comentarii
<<< Culoarea, sunetul de chitară, poezia şi multe alte surprize şi-au dat întâlnire cu copiii în seara zilei de luni, 19 octombrie, la „Castelul Cunoaşterii”. Un adevărat tărâm de vis al cărui locuitori au reuşit să-l izgonească pe puternicul „Nusepoate” cu ajutorul Cunoaşterii, şi o seară magică pentru copiii care au vernisat expoziţia periodică dedicată de această dată celor care nu cuvântă. Un adevărat cenaclu cultural, distracţie pentru cei mici, dar şi un recital de poezie pentru cei mari, în interpretarea actorului Rudy Moca.
Aici nu există „Nusepoate”
Cunoaşterea a dat o singură lege pentru tărâm, să nu se mai pomenească niciodată numele lui Nusepoate, ne-a introdus în temă fondatoarea Asociaţiei „Podium”, pictoriţa, scriitoarea şi profesoara Teodora Chira. „Învingând greutăţi şi neputinţe copiii au ridicat până la ceruri Castelul Cunoaşterii, trăind acolo mulţi ani fericiţi, şi unde mai trăiesc şi acum”, sunt frumoasele cuvinte cu care descrie Teodora Chira primitorul spaţiu al Asociaţiei de pe strada Horia. Artă, ştiinţă, sport, tot ce e util spiritului uman poate fi regăsit în acest loc intim. „Oricine, indiferent de vârstă, se poate exprima la Castelul Cunoaşterii. Periodic se desfăşoară activităţi la care sunt aşteptaţi inclusiv adulţi. Avem o secţiune de relaxare prin pictură pentru adulţi deja avem rezultate îmbucurătoare. Avem de exemplu o veterană de 72 de ani care într-un an a ajuns membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici, cu tabere de creaţie în Grecia”, a explicat Teodora Chira.
Rezultate frumoase, dar cel mai important este că se simt bine, se manifestă, se exprimă şi se simt ca acasă. „Ca într-un castel. De fapt „Castelul” este visul fiecăruia din noi, cel din suflet, spre care tindem”, a continuat fondatoarea. Atmosfera de adevărat castel, libertatea de exprimare acordată copiilor, sunetele de chitară şi talentul pedagogic, toate la un loc au contribuit la această expoziţie. Una care trebuie vizitată. Doar aşa se poate convinge oricine de ce sunt în stare copiii, chiar de la vârste de 4-5 ani, să realizeze, când condiţiile sunt propice.
Basmele şi desenele, surse de inspiraţie
În colaborare cu cunoscutul artist plastic şi muzeograf Vasile Mureşan, care le îndrumă paşii către culoare, lucrările acestora sunt de-a dreptul remarcabile. Să nu vă aşteptaţi la reproduceri fotografice. Nu. Sunt adevărate picturi realizate cu sentiment. Un lup urlând la lună într-o noapte cu ger, cai în plin avânt şi cu ochii scăpărând de viaţă. Mândru păun, explozie de culoare. Pinguinii desenelor animate, într-un peisaj specific. Până şi blajina pisicuţă a fost realizată extrem de inedit, o avalanşă de culoare din care te surprind ochii care vorbesc. Şi nu în ultimul rând un spectaculos leu, realizat de către mezina Castelului, Natalia Moica. „Este leul din povestea pe care mi-o citeşte tata seara”, a explicat tânăra artistă, în vârstă de cinci ani. „A fost alegerea copiilor, fiecare copil a ales animalul pe care şi l-a dorit. Să fie din suflet, să vină din interior”, a precizat Teodora Chira.
Un alt tânăr artist, Dragoş Cojocnean, recunoaşte că s-a inspirat din desene animate. „Am lucrat vreo trei ore la acest tablou. Nu este primul meu tablou. Unul dintre preferatele mele este „Primăvara”, pe care l-am făcut mai demult”, a relatat Dragoş Cojocnean, elev în clasa a II-a al Gimnaziului „Tudor Vladimirescu”. El şi-a stabilit deja un drum în viaţă. Vrea să se facă pictor. Iar picturile acestea au toate şansele să devină foarte valoroase la un moment dat. Expoziţia dedicată necuvântătoarelor se poate vizita timp de două săptămâni. Aceasta va fi urmată de o expoziţie dedicată îngerilor şi Sărbătorilor de Iarnă. Activităţile Castelului pot fi urmărite şi pe pagina de socializare care îi poartă numele.>>>